DETTE er hvordan DU kan konfigurere og(!) analysere Google Analytics og dets data!

You have the power…

Det kan hende du har hørt om analytics før, det blir mer og mer kjent både blant fagfolk og blant folk som driver nettsider på sidelinja. Men jeg skriver nemlig en blogg med den ferske betrakter i bakhodet, så dette vil være en god innføring i hva Google Analytics kan være behjelpelig med og hvorfor det er nærmest et «must-have» i dagens internettsamfunn. Men hva er det egentlig? og hva i alle dager er det godt for?

HVEM bruker det?

Det har seg sånn at i det store og hele blir internettet brukt av så å si alle. Med veldig få unntak benytter altså hver og en av oss av nettsider daglig. Enten det er de siste nyhetene fra hjembyen, hvor kattepusen til Berit nettopp har blitt hentet ned fra treet som det klatret opp i går. Eller om det er groteske og hjerteskjærende nyhetsartikler om terroren som foregår rundt om i verden. Kanskje du ser på søte kattevideoer på Youtube, eller sjekker epost, eller shopper på nett. Uansett benytter du deg av nettsider dersom du gjør noe av det nevnte over ved bruk av internett. For å holde det kort og greit brukes Google Analytics for å forstå hvem som surfer, hvor de surfer fra, og andre ikke-spesifiserende/definerende personalia. Det er nemlig ulovlig. Dette er for å forstå hvem som faktisk leser og bruker nettsiden din, og dette kan være ekstremt nyttig data dersom du ønsker å yte bedre på nettsiden din. Det finnes forskjellige funksjoner folk i forskjellige aldere og med forskjellige interesser leter etter i en nettside.

MIN erfaring

Personlig benytter jeg meg av Analytics OG noe som heter Google Tag Manager som er et tag-behandlingssystem. I korte trekk er Tag Manager en funksjon som hjelper markedsførere å holde styr på «tagger». «tagger» er små koder innad i kodingen til en nettside som aktiverer en form for sporing. Dette er noe som hjelper markedsførere når det gjelder sporing og analyse til eventuelle rapporter etc. Jeg bruker Tag Manager for å holde styring på sporingen av denne bloggen. Jeg benytter meg også av Analytics for å kunne se de konkrete tallene og statistikken på bloggen. På denne måten kan jeg fint sjekke «bouncerate» (som er hvor ofte folk klikker seg inn på bloggen min og forlate igjen uten å trykke på noen innlegg eller «om meg» seksjon. Kort fortalt, kun sett hovedsiden). Bare dette lille eksempelet på data kan være ekstremt verdifullt for en markedsfører. Hvertfall i mitt tilfelle for jeg er en markedsfører for meg selv, og denne bloggen er en stor del av imaget mitt sett fra potensielle arbeidstakeres synspunkt. Grunnen til at dette er nyttig data er fordi at jeg kan for eksempel se om «bounceraten» er høy så vil det si at jeg kanskje har et design på bloggen som ikke gir noen positiv effekt hos de som klikker seg inn. Dette er et veldig lite og spesifikt eksempel, og du tror kanskje ikke det har så mye å si i det store og det hele, men alt dette betyr noe fordi det danner et førsteinntrykk, og om du i underbevisstheten din danner deg et dårlig førsteinntrykk av meg på grunn av designet på bloggen min så er det noe jeg veldig gjerne vil unngå for neste person som besøker bloggen min!

Men hvordan får man det?

Enkelt forklart så er det ikke så avansert å skaffe seg Analytics og Tag Manager! Utfordringen ligger i å forstå og bruke det korrekt i stor grad. Det første steget er jo å sette opp en nettside, og det er jo et eget blogginnlegg i seg selv … Jeg satt opp min Analytics-bruker ved hjelp av et blogginnlegg fra de kjære studentassistentene våre, men for dette innlegget vil jeg bruke et tidligere innlegg fra Nina Furu sin nettside. Jeg husker nemlig ikke selv hvordan man setter det opp rett fra toppen av hodet. Jeg bruker innlegget til Nina fordi jeg ser det er et betraktelig kortere og lettere å forstå. Alt som kommer etter det som innlegget viser ser jeg på som mer enn grunnleggende informasjon, og det er enkelt å få tak i via et raskt google søk.

Det viktigste er å sette opp en konto. Nina legger også til at det er viktig å sette riktig tidssone også, ellers blir tidsstemplene til dataen feil, noe som kan lede til misforståelser ved tolkning av dataen.

Deretter følger du disse stegene

  1. Logg på nettsiden til Analytics
  2. Velg «Administrasjon»
  3. Velg «Sporingsinfo» i kolonnen i midten
  4. Velg «sporingskode»
  5. Koper sporingskoden

Denne koden (fra og med <script> til og med </script> må nå limes inn i kildekoden for ditt nettsted. Koden skal limes inn i <head>-elementet av kildekoden, rett før </head>-koden. Dette kan du ikke nødvendigvis gjøre selv, men din programmerer eller designleverandør kan hjelpe deg med dette. Det er veldig fort gjort. – Nina Furu i blogginnlegget.

Deretter er du faktisk ferdig! Da er det bare å fortsette å utforme nettsiden din og se tallene tikke i Analytics! Videre da er det å begynne å benytte seg av Tag Manager, men det er igjen en historie til et helt annet blogginnlegg…

Tusen takk for at dere leste! Ønsker dere en fin uke og en god helg når den tid kommer.

Kilder:

https://www.ninafuru.no/2016/08/01/hvordan-sette-opp-google-analytics/

https://moz.com/blog/what-is-tag-management

ttps://analytics.google.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *