Reflektering rundt bulk 3 – Med KP og E-Varehandel!

Innledende tanker

Da jeg fikk høre at vi skulle lage en nettbutikk til eksamen ble jeg spent. Jeg tenkte på forskjellige ting jeg kunne tenke meg å selge. T-skjorter med kule design kanskje. Eller bare lage en nettbutikk uten et faktisk produkt. Men slik ble det ikke da den ene på gruppen min hadde en ganske kul ide!

Oppstart, strategi og produksjon

Jeg og gruppen min bestemte oss etter et møte på zoom at vi skulle lage en egen bedrift, og vi skulle selge glassalbum som var inspirerte av Spotify glassalbum. Vi gikk over forskjellige strategier på hvordan vi skulle produsere dette produktet. Dropshipping var veldig tidlig veien vi forventes oss å gå. Dog fant en av gruppemedlemmene ut senere at dette ville ha en leveringstid på godt over én mnd. Samt var det ingen vesentlig garanti for at produktet kom i uberørt tilstand, og det ville ta enda en måned i etterkant av det dersom produktet ble mottatt med defekter. Vi bestemte oss derfor for å gå for en løsning vi selv døpte en: «DIY-løsning». Vi endte opp med å kjøpe bilderammer fra Claes Ohlsson på 18x24cm. Dette gjorde vi fordi disse målene passet godt til designet vi hadde forventet oss. Under ligger et tidlig eksempel på et design-forslag.

Vi viste at konkurransen ville være skarp siden vi valgte å bruke en slik løsning. Hvertfall når det finnes en annen norsk nettbutikk som selger lignende produkter som ikke tegner og skriver tekst og elementer for hånd. Dette gjorde at vi måtte spille på andre faktorer. Vi la oss lavere prismessig, gikk ut ifra at vi skulle kunne levere raskere til kunden og holde god kontakt med kunder fra øyeblikket de sendte inn bestilling og helt til etter produktet var mottatt. Kundeservice skulle i hovedsak gå over Instagram fram til bestillingsøyeblikket. Etter bestilling skulle kundeservice- og oppfølgning gå over mail, med mindre kunden henvendte seg til oss over Instagram på eget engasjement.

Designet er designet av meg og det er av hensynsmessige årsaker så eget som jeg kunne designe det. Jeg ville vike unna å kopiere layoutet til Spotify så jeg valgte å designe uten hjertet på høyre side av glasspanelet.

Når det kom til produksjonsprosessen så valgte vi som nevnt tidligere å produsere for hånd. Vi møttes på skolen uken etter lanseringen for å produsere varer. Jeg så da at det var litt mer synlig på produktene at det var DIY, men det var for sent til å gjøre noe med. Hovedsakelig var planen å bruke hvit tusj for å tegne designelementene og tekst på glasset, og bruke et sort ark som bakgrunn for å fremheve det hvite, men vi så at dersom vi brukte sort tusj kunne vi få det til å se mye jevnere ut på linjene og bokstavene. Vi kunne også da bruke det hvite papiret som allerede stod i rammen som hvit bakgrunn for den sorte tusjen. Dette gjorde produktet mye bedre.

Vi la også merke til at glassplatene fra rammene vi hadde kjøpt hadde slitte kanter som gjorde at vi ikke kunne selge glassplatene på en «stand» som vi tenkte å produsere fra treklosser som vi skulle male sort. Vi var dog nødt til å bruke rammene også da de slitte kantene kunne kutte kundene på fingrene, og det var eventuelle klager vi ville holde oss foruten.

Shopify og Markedsføring

Når det gjaldt oppsettet av nettbutikken så var jeg ikke med. Vi fordelte oss på tre og to. Hvorav to av oss skulle jobbe på nettbutikken og Shopify, og de tre andre skulle fokusere på markedsføringen. Jeg var en av de som jobbet med markedsføringen. Jeg satt opp Facebook konto, Instagram konto og linket disse med Shopify brukeren vår. På denne måten kunne vi sammenligne data fra de forskjellige. Jeg designet også logoen vår som brukt på alle sosiale medier og i nettbutikken.

Personlig er jeg veldig fornøyd med hvordan denne logoen ble. Det kom tydelig frem i flere designelementer at den fungerer veldig godt med produktet vi selger.

Videre gikk vi inn for en markedsføringskampanje som fokuserte på å publisere eksempler på design for inspirasjon. Vi publiserte mer eller mindre daglig. Vi delte Instagram brukeren og Facebook brukeren med venner og kjente for å spre ordet om lansering, og vi startet også et nedtellings-event på Instagram brukeren vår for å skape engasjement blant de som allerede fulgte oss på Instagram. Planen var også å engasjere influensere i lanseringsprosessen, men siden det ble knapt med tid valgte vi å utsette markedsføring med influensere til etter eksamen

Baktanken var å benytte seg av flere influensere som hadde mindre følger baser og på denne måten ville vi få minst mulig kostnader for det vi mente ville bli mest mulig synlighet. Ved bruk av influensere som ikke hadde så mange følger kunne man luke fram de som kun ville bedt om gratis produkter fremfor gratis produkter og en avgift.

TikTok var også noe vi planla å bruke tid på. Vi bestemte oss tidlig for å spisse fokuset mot yngre som ungdom og unge voksne. TikTok brukes ekstremt mye av mennesker i denne aldersgruppen og med godt gjennomført innhold kunne «for-you» algoritmen til TikTok spredt innholdet vårt som ild i tørt gress. Jeg syns å markedsføre med TikTok var en genial ide, og det kan nå enda lengere dersom man bruker TikTok markedsføring sammen med influenser markedsføring

Avsluttende og reflekterende tanker

Personlig føler jeg at muligheten til å lage nettbutikk som en del av eksamen har vært kjempespennende. Det har åpnet øynene mine for hvor enkelt det kan være, og hvor avansert det kan være. Mer spesifikt syns jeg det har vært interessant i å få innsikt i nøyaktig hvor enkelt det er å opprette en nettbutikk, og hvor overkommelig det kan være å designe en fin, oversiktlig og effektiv butikk! Det skulle også vise seg hvor vanskelig det er å synliggjøre seg selv. Min observasjon på dette er at det er mye krefter som må til for å blåse opp skikkelig. Dette er noe jeg tar med meg videre mens vi jobber på nettbutikken, eller til prosjekter som dukker opp ved senere anledninger. Jeg føler jeg har fått bruk for ting jeg har lært tidligere på studiet som markedsføring og forbrukeradferd. Samt enkel kunnskap fra videregående!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *