Oversettelse av dybdeinnlegg!

Dette er et blogginnlegg som er skrevet av Jeff Bullas i 2016. Jeg har kun oversatt og endret ordflyten til å fungere bedre på det norske språk. Ingen av påstandene i dette innlegget er mine egne, jeg har kun gjort små justeringer.

Det var en invitasjon

Det var skrevet med et par skrivefeil og av noen jeg ikke hadde noen kjennskap til. Det var nesten så jeg ignorerte det hele.

Jeg syns du gjør en storartet job med bloggen gin og jeg hpoer du kan dele det hele med bedrifter her på New Zealand… Kan du gi meg litt informasjon angående prisene dine?” Fordelene ved å jobeb hardt med å lage og utgi på nettet begynte å vise sine goder.

Den gangen hadde jeg laget og publisert innhold i rundt 2 år. Twitterbrukeren min hadde rundt 20 000 følgere og var målsatt på å spre ordet om makten som sosiale medier hadde ut I verden. Ett blogg- og ett twitterinnlegg av gangen.

Digitalt og verdensdekkende innhold var avgjørende for å definere et personlig brand. Det var som en åpenbaring.

Men det er mer enn BARE innhold

Det var en samtale over et glass vin. En samtale jeg sent vil glemme.

Det var en gang i Italia. Jeg hadde spurt om hvorfor jeg hadde blitt bedt om å holde foredrag i et land som var lengere enn 12,000 kilometer unna hjembyen. Det hadde tydligvis blitt satt opp via et foredragsbyrå,en venn eller en forretningsrefferanse. Så hvorfor? Svaret var like enkelt som det var minneverdig.

«Vi så deg hvor som helst»

Den gjennomgripende innholds og markedsføringsstrategien vi hadde lagt blod, svette og tårer i gjennom lange tider fungerte.

Deretter kom jeg over den årlige Edelman Trust Barometer rapporten som stod innsikten ved middagen i ryggen. Hvis innholdet eller brandet blir lagt merke til kun én gang vil troverdigheten ligge på rundt 6%. Hvis man blir lagt merke til mellom 3-5 ganger går prosenten helt opp til 60%

Å være allstedsnærværende på nett er avgjørende for oppbygging av tiltro til et brand. Lang historie gjort kort så betyr det at det ikke bare er innholdet som publiseres som er det som øker oppmerksomhet til et brand. Det er mye mer enn som så.

Data definerer DITT brand

Så innhold er altså ikke den eneste faktor.

Maskinene og systemene leter etter deg aktivt blant innlegg, tweets, i søkemotorer, og i digitale aviser og nettsider. Legges du merke til?

Teknologien måler og evaluerer nå støyet som skapes på nett. Dette har bragt influenserene inn i markedsføringsmiksen og er nå et faktisk mer enn kun en kortlevd trend viser Google Trends.

Markedsføring med influensere er IKKE nytt.

Massemedia har dyppet tærne sine i havet av idretts- og popkulturs personligheter i flere tiår alt. Det er derfor Nike har signert ambassadør-, og sponsoravtaler med personligheter som Tiger Woods og LeBron James.

Minecraft har benyttet seg av influencermakt fra det stigende youtubemiljøet for å øke salget i mange år allerede. Årskonferansen deres, MineCon tar også fokus på å vise unge lidenskapelige spillere hvordan de også kan starte å lage innhold til deres egne youtubekanaler. Dette har gjort at Minecrafts omdømme har spredt seg som ild i tørt gress og gjort minecraft til et av de største spillene i verden, kanskje til og med dét største. Samt at det er et av spillene som drar inn flest seere til gamingkanaler på youtube.

Så konseptet om influensere er ikke nytt. Det er bare mediumet og motivasjonen som har altret seg.

#1. Influensere er ikke BARE på youtube.

De er på Twitter, Instagram, TikTok, Snapchat og personlige blogger.

I et nylig innlegg på Buffer illustrerte makten som instagrambaserte influensere hadde til å selge moteprodukter. 50 influensere ble brukt for å vise fram én kjole fra Lord and Taylor. Kjolen ble utsolgt over helgen.

#2. Økingen av Influencerteknologi

For å holde det ryddig og enkelt bryter vi teknologien ned i to grupper: Platformer og verktøy.

Vi kan skille mellom verktøy og plattformer på denne måten:

Verktøyene kan bli brukt fil å finne forskjellige influensere rundt content og de sosiale media og generelle media. Plattformene er hvor du registrerer deg for å komme i kontakt med brands med influensere og ha kontroll over prosessen, men noen ganger er de kombinerte.

Plattformer

Det er mange plattformer som er kjekke for å finne influensere. De fleste av dem er sosiale medier som Instagram, Youtube og LinkedIn. Men disse plattformene kan også hjelpe i søket etter influensere.

Verktøy

Influenseres verktøy er maskineriet bak researchen man gjør i bakkant. De kan hjelpe med å identifisere hvem som skriver blogger, og viser hvilke influensere som gir lyd fra seg i alle emner og temaer.

3 verktøy som er kjekke å ha kjennskap til:

  1. BuzzSumo
  2. Traackr
  3. Followerwonk

#3. Tradisjonell digital markedsføring er mindre effektivt.

Teknologien bak «ad-blocking» og forbrukeradferd begynner å bli en meget stor trussel for dem som fortsatt yter tradisjonell digital markedsføring. «Banner blindness» i tranidsjonelle  nettsider er et faktum. Dataen viser også at kun 2.8% av de som surfer på nett syns at «ads» er relevante. Her er noen faktaer som blir tatt opp i et «hubspot innlegg» som viser nøyaktig hvor store disse endringene er.

  • Ad blocking så en vekst på 41% på global basis de siste 12 månedene. (Kilde: PageFair)
  • Det er nå 198 millioner aktive ad-block brukere rundt omkring i verden. (Kilde: PageFair)

Dette leder til at innfødt markedsføring, sponsoravtalt innhold og influensermarkedsføring blir noe av den mest effektive måten å nå målgrupper og segmenter på.

#4. DU er nødt til å betale dem

Det er forskjellige meininger om dette, men en influenser har gjort seg fortjent til belønninger. De legger mye tid, blod svette og tårer i det for å utvikle ekspertise og omfang over flere år.

Bare fordi mediumet har endret seg betur ikke det at det bør være gratis, men internettet har laget og forventet seg en slags gratiskultur.

Nike og andre kjente varemerker betaler ekstremt mye penger for synlighet i massemedia fordi de vet at det fungerer. Nijse influensere som er på Instagram, Youtube, Snapchat, TikTok og Twitter kan være veldig effektive i byggeprosessen til et brands engasjement og tillit til sin målgruppe/segmenter.

Den økte bruken av influenser plattformer som brukes for å tilknytte influenserene holder på å endre hele opplegget. Bruken av mobilapper som for eksempel «Tribe» gjør det enkelt og greit å same influensere og agenter sammen.

#5. Influensere er ikke bare journalister

Journalister var en gang de førse media «portvokterene». Med det mener jeg at det var dem og redaktørene som styrte hva som ble skrevet om eller ikke i mediene. Mange PR bedrifter, digitale byråer og brands behandler enda influensere kun som journalister, og det skader dem.

Det er nemlig en stor forskjell!

En journelist blir betalt av en avis eller en annen mediekilde for å skrive om begivenheter som skjer akkuratt nå i din by eller andre steder i verden. De får betalt for akkurat denne jobben. De får time- eller månedsbetalt for å skrive om disse begivenhetene. Noen jornalisters betaling blir til og med målt i antall ord de skriver.

Influensere blir ikke betalt på denne måten

De tjener penger på bloggen deres, produktene deres, eller av de som de inngår sponsoravtale med. Det er på tide å stoppe å ta dem for gitt.

#6. Det handler om nisje innflytelse

Kim Kardashian er populær for populæritetens skyld.

Hva er hennes ekspertise? Å være populær. Hva kan hun tilby? Gigantiske, ekstreme, morbide mengder publisitet. Det er synlig og åpenbart.

Men nå er det big-data maskiner som kan finne årer med gull i mindre men globale nisjer som tidligere har vært helt skjult.

De blir sett på som eksperter på temaet. De har også høyere engasjement blant følgerene sine da de også er fokusert på å lære bort fremfor kun å bare tilby underholdning. Ofte har de også ikke massevis av følgere på sosiale medier men fortsatt en sterk innflytelse innenfor gruppen de tilhører.

De kan også bli funnet på twitter.

For å hjelpe med å skalere nisje innflytelse vil du være nødt til å koordinere med flere av disse for å kunne gjøre innsatsen du ser etter.

Kerry Jones sa i et innlegg hos Marketing Land at: «Koordinger… sånn at influenserene sprer ditt innhold eller budskap innenfor samme tidsramme for å øke synligheten»

#7. Markedsføring med influensere krever målsetting

Før i tiden var influenserens rolle å være «bevisst». Dette målet er kun toppen av isberget.

Men i en artillel i Social Media Today, opplyser Kristy Sharman hva hun mener er er det bedriftene leter etter fra markedføring med influensere.

«Getting others talking about your brand»

Hvorfor?

Fordi hun sier at det danner tre typer innflytelse. «sympati, autoritet og sosiale bevis» Som skrevet i Robert Cialdinis bok: «Influence: The Psychologi of Influecne and Persuasion«.

Mindre og mellomstore bedrifter kommer også til å ønske noe mer målbart i tillegg.

Trafikk, leads og salg.

Hva med DEG?

Rommet for markedsføring med influensere gror raskt og nye verktøy og plattformer utvikles hver dag.

Benytter du deg av influensere for å øke ditt omdømme og synlighet? Hvordan bruker du dem? Fungerer det?

Gjerne fortell meg i kommentarfeltet under.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *