Hva er egentlig greenwashing?

Første gangen jeg gikk inn for å lese om greenwashing gikk det skikkelig inn for meg hva dette egentlig betydde. Jeg ble jeg rett og slett forskrekket over at noen kan juge på seg bragd om å være mer miljøvennlige enn de egentlig er. Ikke misforstå meg, hva enn man kan gjøre for en mer bærekraftig framtid, jo bedre, men å si at man er mer bærekraftig enn man egentlig er ser jeg hvertfall på som ekstremt uærlig

Greenwashing er et begrep som etter min forståelse blir brukt i hovedsak på bedrifter som bruker mer tid, penger og ressurser på å vise hvor bærekraftige man er fremfor tid, penger og ressurser man faktisk bruker på å være bærekraftig. Lang og vanskelig setning, men det illustrerer godt hva jeg legger i begrepet.

I en artikkel for Medium.com skriver Leyla Acaroglu at ifølge Cambridge Directorary så er greenwashing begrepet designet for å få folk til å tro at bedriften gjør mer enn det egentlig gjør. Dette illustrerer godt hvordan jeg har forstått begrepet i tillegg.

Men det får en til å tenke på hva man kan gjøre for å hindre greenwashing? Straight off the bat ville jeg foreslått lov pålegging til å kreve legitimering på de bærekraftige tiltakene som bedriften skryter av at dem tar, og at det er konkrete referanser til eksakt statistikk på påstandene.

Det er også viktig å anerkjenne at det er mye greenwashing som ikke forekommer med vilje, at bedriftene rett og slett ikke tenker over at det kan presenteres som greenwashing fra publikum på utsiden. I disse tilfellene er det viktig å snakke om greenwashing slik at flere blir bevisst problemet. Selv om det ikke direkte har en negativ effekt på selve miljøet, så kan det male et bilde for verden utenfor bedriften som gjør at alle gjør flere miljøbevisste grep enn det som egentlig skjer.

Greenwashing har kanskje ikke katastrofale utfall, men det er noe vi alle bør jobbe imot da det kan male falske bilder om hvordan bedriftenes kamp for bærekraftighet er!

Takk for at du leste!

Referanser:

Acaroglu Leyla. 2019 «What is Greenwashing? How to Spot it and Stop it.” Medium. https://medium.com/disruptive-design/what-is-greenwashing-how-to-spot-it-and-stop-it-c44f3d130d5

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *