Vil blockchain overta?

La oss lære noe sammen, jeg har ingen anelse om hva blokkjeder er. Vi skal ha om det i forelesning i morgen, og har fått i oppgave å skrive blogginnlegg om blokkjeder og hvordan de kan brukes i Norge. Jeg kommer da til å skrive i 2 sekvenser, en før og en etter forelesning.

Slik jeg har forstått det er en blokkjede en veldig avansert oppskrift, men med en ganske enkel og forståelig baktanke. En blokkjede er (overraskende nok) en kjede av blokker. Og hver av disse blokkene sitter med et stykke informasjon i. De har også to identifikasjonsnummer. Ett identifikasjonsnummer som viser forrige blokk i kjedens nummer, og den gjeldende blokkens nummer. Dersom en blokk er først i køen har den ikke 2 identifikasjonsnummer, kun det ene nummeret som identifiserer gjeldende blokk. Denne blokken kalles for genesis-blokken!

Fordelen som presenteres tydeligst for meg er et eksempel som ble tatt opp i dagens forelesning. Dersom en musiker hypotetisk sett produserer en hit sang vil han måtte betale penger til en produsent, en manager, en advokat, og eventuelle streamingtjenester. I dette eksempelet var det streamingtjenesten «choon» som mer eller mindre betaler artistene underveis mens musikken deres blir streamet. Når jeg så dette, tenkte jeg «Men dette virker jo litt rart, skal man betale per sang man hører på?» Tydeligvis ikke, man betaler det samme i mnd som man gjør hos spotify. Da får man «noter» som de kaller det – som går direkte fra din egen blokk og inn i blokkene til bandet eller artisten man hører på.

Når jeg skal tenke over hvordan dette kan bli implementert i Norge så kan man jo se mange muligheter, men også mange hinder. Det største hinderet av dem alle er jo om det er økonomisk gunstig å gå gjennom med dette i større sektorer i økonomien vår. Tar man Oljegravingen for eksempel, det er 9 stk som sitter på toppen i den sektoren, og da er det jo dem som sitter med makten på hvordan den sektoren kommer til å utvikle seg, samme kan man jo se på banker. Banker er det første som ble nevnt i messengerchatten til kollokviegruppen min. Det var bankene som kunne komme til å bli rammet, men hvor ender vi opp da? Uten banker er det ingen å skaffe huslån hos? Det jeg prøver å si er at det kommer til å skape så ufattelig store og vanskelige valg som jeg rett og slett ikke har troen på at noen kommer til å ha makt nok til å ta. Om det skjer så er det jo spennende å tenke på hvordan det kunne blitt, men jeg personlig tenker at dette er et veldig drastisk steg å ta, som vil ta mange år å avgjøre for så å bruke mange år på å implementeres.

Det å benytte seg av en blockschain løsning er mys sikrere, fordi man kan se dersom none har tuklet med blokkene, men utifra det jeg har lest og hørt om det hittil så er jeg ikke overbevist helt enda. Det kan være at jeg rett og slett ikke har lest nok om det enda, eller bare ikke helt forstår, men om jeg skifter mening vil jeg dele den her på bloggen i et nytt innlegg! Takk for at dere leste.

Eksempelet jeg brukte var fra dagens forelesning og er fra en promoteringsvideo for musikkstrømmetjenesten «Choon». Linke til videoen ligger her: https://www.youtube.com/watch?v=ruy3H1lPhEE

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *