Harry Potter og Ekkokammeret

Et ekkokammer er noe som har skremt meg siden videregående. Tanken på at man rett og slett kun får tilført seg informasjon om ting en syns er interresant er usunt for alle i et samfunn.

Et ekkokammer er noe som oppstår når algoritmer og cookies får flomme fritt. Algoritmer tar opp hva en person liker, hva de leser, hva de ser på – og skreddersyr annonser og andre anbefalinger til den personen. Når dette skjer over lengere tid vil personen kun få opp anbefalinger etc om ting dem allerede liker. Det vil da ikke komme inn ny informasjon. I en fagartikkel utgitt av NDLA skriver de: «Begrepet ekkokammer blir brukt om en situasjon hvor informasjon, ideer eller oppfatninger blir forsterket gjennom repetert kommunikasjon innenfor en avgrenset gruppe.«

Det som er skummelt med dette er at man ikke får informasjon man bør se for å kunne reflektere over emner selv. La meg presentere et eksempel i veldig vage trekk: Du har søkt opp Høyre sin politikk i et tema fordi du er enige med dem om et spesifikt tema som betyr mye for deg, men du har ikke et likt syn som dem ellers – eller noe særlig interesse i politikk. Hvis du leser om dette temaet ofte vil algoritmene ta opp dette og fore deg med mer høyrepolitikk, og mindre politikk fra andre partier. Jeg tar ikke noe standpunkt i at Høyre sin politikk nødvendigvis er dårlig, men det er usunt å kun lese seg opp på kun EN side av en sak og ikke anerkjenne de andre sidene.

Ordet ekkokammer illustrerer at ting man selv søker og ser på lager ekko og man fortsetter å få tilsvarende informasjon i uttalige bølger.

Til å avslutte vil jeg si at ekkokamre kan ende opp med å fungere destruktivt mot menneskene som havner i dette. Det er heller ikke noe som man bør prøve å utnytte da det rett og slett hemmer oss i utviklingen som et samfunn.

Kilder: https://ndla.no/nb/subject:14/topic:1:185588/topic:1:185591/resource:1:72573?filters=urn:filter:94dfe81f-9e11-45fc-ab5a-fba63784d48e

1 tanke angående “Harry Potter og Ekkokammeret

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *