Hvor brukervennlig er nabobil?

I dagens blogginnlegg ble vi utfordret til å finne en plattformtjeneste. Og siden de spurte så pent har jeg valgt en plattform som i bunn og grunn er norsk.

Nabobil ble startet i 2015 og eies idag av Getaround som også driver driver med utleie av privatbiler andre steder i verden. Nabobil ble kjøpt opp av dem i 2019 for omtrent 12 millioner dollar. I 2019 hadde nabobil 180.000 brukere og 7000 biler registrert ifølge E24: https://e24.no/naeringsliv/i/naV4VJ/amerikansk-bildelingsgigant-kjoeper-nabobilno-for-over-100-millioner.

Prinsippet med nabobil er kjempeenkelt. Man kan registrere seg som utleier og leie ut egen bil, eller så kan man registrere seg som leietaker og leie privatbiler. Dette er en kjempekjekk løsning for folk som skal flytte eller om man kun skal kjøre seg en tur på fjellet for eksempel. Det er derimot noen krav brukerne er nødt til å oppfylle dersom de skal få lov til å leie/leie ut biler med nabobil.

I pensumboken vår står det om transaksjonskostnader. Det var også temaet i dagens forelesning. Når man snakker om transaksjonskostnader deler man de ofte inn i 6 forskjellige kategorier.

  • Søkekostnader
  • Informasjonskostnader
  • Forhandlingskostnader
  • Beslutningskostnader
  • Evalueringskostnader
  • Tvangskostnader

Søkekostnadene går ut på hvorvidt det er enkelt eller vanskelig å finne alternativene man leter etter. På nabobil kan man for eksempel filtrere og sortere bilene etter hvor de befinner seg, hvor billige de er og hva slags merker de er av. Så i denne kategorien føler jeg nabobil er veldig effektive, og gjør en god jobb. For informasjonskostnadene varierer det litt fra bruker til bruker, det er så klart minimumskrav til hva man skal oppgi av informasjon på bilene, men utleierne bestemmer deretter selv hvor mye informasjon de velger å oppgi. Forhandlingskostnadene går ut på hvor fast prisen er. Hos Nabobil avhenger ting for det meste fra selger til selger, men man kan se at det er billigere å leie seg en toyota corola kontra en Tesla P3D. Beslutningskostnaden omhandler om det er faktorer som kan gjøre det vanskelig å ta en beslutning. Dette er noe Nabobil ikke direkte kan påvirke da forskjellige leietakere ser etter forskjellige ting hos utleierne. Evalueringskostnadden tar for seg eventuelle hevelser av leieforholdet eller kompensasjon. Hos Nabobil sitter begge ender på diverse plikter og rettigheter brukerne må forholde seg til. Nabobil strever for at ting skal være enkelt, og de forskjellige rettighetene og pliktene står skrevet i kontraktene partene skriver under da de inngår en leieavtale. Avslutningsvis kan man se på tvangskostnader som en form for uenighet mellom partene. I mitt tilfelle har ikke jeg opplevd noen slike former for konflikter, så om jeg skulle blindt antatt noe så vil jeg tro at man enten kommer til en rask enighet eller så finner man seg andre brukere å samarbeide med.

I sin helhet handler Nabobil om å tilby billige og enkle alternativer til de som trenger å leie bil. Slik at de slipper å betale ekstra for en avtale hos for eksempel Avis. Dette til alle slags formål fra flytting til fjelltur. Etter det jeg har erfart, hørt og lest gjør Nabobil en sterk jobb ved å tilby færrest mulig transaksjonskostnader for kjøperen, som da gjør dem veldig kundevennlige:)

Takk for at du leste!

1 tanke angående “Hvor brukervennlig er nabobil?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *