AI. Terminator eller C3PO?

Skal man frykte det eller skal man omfavne det? AI har over lengere tid blitt sett på som en slags form for syndebukk når det gjelder menneskehetens progresjon. I populærkultur blir det sett på som den ultimate fiende eller den ultimate støttefigur. Heldigvis er vi ikke kommet så langt til å begynne å frykte AI til den grad i at det kan overta verden, men vi kan være sikre på at vi har svar på dette spørsmålet: Er AI en faktor som gir oss soleklart steg i riktig retning når man ser på menneskehetens fremgang.

Forelesningen vi hadde om onsdagen fikk vi en litt nærmere innføring enn hva noen av oss kanskje viste om «kunstig intelligens». Jeg føler selv at jeg har god kunnskap om hva slags produkter jeg bruker som innerst inne er AI, men jeg vet ikke helt hva det består av, hva det er kommet av, og dets potensiale. Vi lærte at avansert AI hadde evnen til å prestere bedre etter å ha gjennomgått sine egne erfaringer og lære av det. Vi fikk høre om DeepFake, som jeg personlig har hørt om før. Det jeg ikke viste er hvor mye dette kan være skadelig for offentlige personers omdømme. For meg har DeepFake bare vært noe morsomt som gir komisk verdi, men det har seg sånn at flere kjendiser har for eksempel blitt deepfaket til å se ut som at de har spilt inn pornofilm, ting som dette kan svekke en offentlig persons karriere selv om det viser seg å være falskt i ettertid. Vi fikk også høre at et japansk AI program kom til finalen i en litteraturkonkurranse. Derimot så var det AI sin progresjon som sjokkerte meg mest i løpet av denne forelesningen. Det var at analytikere hadde anslått at det ville ta 12 år for AI å kunne slå regjerende verdensmester i spillet «GO». Det viste seg å være feil, for AI systemet slo verdensmesteren etter kun to år. Dette er for meg noe som tyder på at vi mennesker ikke er helt klare over nøyaktig når ting vil være klare, og for meg er det da et rødt flagg.

Men AI kan jo også være ekstremt hjelpsomt og lønnsomt. Chatbotter på nettsider er ikke bare veldig behjelpelige for mennesker som trenger umiddelbar hjelp med hva nå enn nettsiden tilbyr, men det er også kostnadseffektivt i forhold til at en chatbot kan svare mange kunder om gangen, mens om de skulle ringt inn til enkeltpersoner ville det kostet penger å ha folk på jobb samt at det ville vært kø for kundene.

Artikkelen jeg vil ta for meg i dagens innlegg er et veldig fornøyelig innlegg om et AI program som generte det mange kaller «ugly christmas-sweaters» Dette er en artikkel jeg valgte å ta for meg fordi jeg syns det er veldig mye negativt som forbindes med AI. Noen frykter at det skal ende opp med en global apocolypse hvor maskinene tar over verden, om det skjer eller ikke tar ikke jeg noe standpunkt for, men jeg syns nå hvertfall at stygge julegensere er ganske så fortreffelige. Mange av dere har sikkert lest denne før, men jeg syns den er så morsom at jeg tar den opp fordet.

En annen kul ting ved denne artikkelen er at de måtte lære maskinen om jul. De måtte også gi maskinen en sans for trendy mote innenfor temaet. Noe annet kult ved dette er at det er norskpordusert maskinvare som står bak AI-en.

Lenke til artikkelen:

https://www.tek.no/nyheter/nyhet/i/LnoxgV/har-laget-verdens-styggeste-julegenser

Takk for at dere tok dere tid til å lese innlegget. Ønsker dere alle en fin uke videre.

1 tanke angående “AI. Terminator eller C3PO?

  1. Stine Sauro Hellsten

    Hei Ole!
    Fint innlegg! Jeg syns det du har valgt å skrive om er spennende å lese, men som leser har jeg likevel et par forbedringspunkter :
    Jeg mangler dessverre nok kildehenvisning her – husk at bloggen din er en offentlig platform, og dermed blir alt strengt tatt påstander dersom man ikke referer til kilder. Det er fint at du har en kilde nederst i innlegget, men hvis det er slik at du har skrevet hele innlegget ditt ut i fra denne ene kilden, vil jeg for det første anbefale deg å tydeliggjøre dette ytterligere med hyperlink i løpende tekst, samtidig som jeg vil anbefale deg å bruke flere kilder med ulike synspunkt til nese gang – slik blir innlegget og innholdet mer nyansert. Ellers er det et kjempefint utgangspunkt! Det kunne også gjort seg med et par bilder, eller hva med en video?

    Svare

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *