Hvilke sosiale konsekvenser utfordres vi av i henhold til til AI?

Det er en ting som jeg finner meg i å tenke på ofte, ikke veldig utdypende, men ofte. Kunstig intelligens implementeres stadig vekk på nye måter. I det siste tiåret fikk vi møte Apples Siri, Microsofts Cortana, og mer eller mindre alle «chatbotter» men finner på diverse hjemmesider.Min lille tanke som jeg har gått og underholdt meg selv med over tid er at dersom en person som feks er sjåfør i kollektivtrafikken – blir byttet ut av et AI-program. Hva skjer med personen? Konklusjoner jeg har kommet med er at personen kan flytte til et felt som ikke har fått innsatt AI-programmer for sjåfører enda. Derimot kan det være destruktivt sett i perspektiv mot lønn, familieliv dersom relokasjon blir et relevant tema. Andre faktorer kan være om de rett og slett ikke får noen muligheter eller alternativer og at de rett og slett får sparken. Nå er nok dette noe som vil bli backet opp av diverse fagforeninger etc, men tanken slår meg stadig når jeg kommer inn på temaet. Ting som kan argumentere for det er jo rett og slett å la det gå veldig sakte, dann ordninger som hjelper de som mister jobben, ansatt færre folk i prosesser hvor de implementerer AI.

Men at AI fjerner jobber tror jeg ingenting på, og jeg er overbevist om at implementeringen av AI vil danne flere jobber enn det fjerner. Det kan hende det hemmer sjåføryrket, men det vil åpne for jobber hvor man lager AI, vedlikeholder systemene, selger, fabriserer. Det jeg prøver å formidler er at det er mange muligheter her, og man bør ikke la menneskehetens fremgang bli en slags form for syndebukk for at et yrke minker. Det jeg er strengt imot derimot – er at nåværende sjåfører ikke blir behandlet med den mest ytre respekt i potensielle overgangstider, etc. Mulig å gi dem avslag på utdanning/kurs i salg/produksjon/vedlikehold? Det er mange muligheter her.

Jeg tror også at AI er i den forstand at vi for eksempel bruker selvstyrte rekognoseringsfly som tenker selv når vi tenker på militære aksjoner. Dette er ikke begrenset til kun rekognoseringsfly, men jeg bruker det som eksempel. I de siste årene har krigføring vært mindre soldat som skyter etter en annen soldat. Det er nå droner som avfyrer skudd, det er raketter som tenker selv, og det er rekognoseringsfly. I tillegg til dette vil skal AI kunne ta avgjørelsen på om en krigshandling vil være den smarteste beslutningen. Ikke en president, ikke en statsminister, heller ikke en militær figur av høy rang. Det vil være AI. AI vil ta absolutt alle kalkulasjoner for at avgjørelsen skal være så lite påvirket av menneskelige følelser at det kun blir kaldblodig strategi. Dette tar Michael E. O’Hanlon opp i en artikkel han skriver for Brookings.edu. Dette er dog noe han tar opp som noe som «kan» være fremtidens krigføring.

Mange kjemper i mot dette. For eksempel dukket det opp videoer fra droneangrep for noen år siden som viste eksplisitt forkastelige bilder fra droneangrep og hvor destruktive disse kan være. Alt et menneske trenger å gjøre er å trykke på en av/på knapp så vil maskinen gjøre som den blir fortalt.

Det jeg prøver å formidle her er at selv i militæret vil bruken av et AI drevet rekognoseringsfly kunne spare liv dersom et slikt fly skulle blitt skutt ned, men det er også andre faktorer her som forteller oss at det kan komme til å gå negativt utover andre dersom man ikke brukte AI.

Dette ble et ganske dypt innlegg, men jeg syns at det er viktig at det blir pratet om nå som vi nærmer oss eventuelle endringer enten det er i kollektivtrafikken eller militært. Ønsker dere en fantastisk dag videre.

1 tanke angående “Hvilke sosiale konsekvenser utfordres vi av i henhold til til AI?

  1. Stine Sauro Hellsten

    Hei Ole!
    Fint innlegg! Jeg syns du har en spennende innledning på innlegget, og det følger en god rød tråd hele veien gjennom. Interessant å lese ditt synspunkt på saken, og liker hvordan du har satt ditt eget preg på det! 🙂
    Jeg mangler dessverre kildehenvisning her – husk at bloggen din er en offentlig platform, og dermed blir alt strengt tatt påstander dersom man ikke referer til kilder (selv om dette sikkert er hentet ut fra eget hode + forelesninger). Ellers er det et kjempefint utgangspunkt! Det kunne også gjort seg med et par bilder, eller hva med en video? 😀

    Svare

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *