Studieteknikk og hvordan fremtiden vil se ut med plattformer

Da var det på tide med et blogginnlegg nummer to! Nå har jeg nettopp forlatt den andre forelesningen med Arne Krokan. I dag gikk vi gjennom litt repetisjon fra første forelesning samt litt mer om studieteknikk – noe jeg syns er interessant fordi jeg har slitt de to forrige semestrene med digital skole hjemmefra. Repetisjonen fra i går la en del vekt på plattformer og hvordan plattformer på sett og vis kan ses på som de «nye» organisasjonene. Hvertfall i fremtiden. I tillegg kan man se på plattformer ses på som forretningsmodeller. Et godt eksempel på dette er Air BNB som mange helt sikkert har hørt om.

Temaet jeg velger å ta for meg i dette blogginnlegget er faktisk to temaer. Det er fordi det er ett tema som er veldig avgjørende for studenter som har blitt studenter under korona. første temaet er studieteknikk. Under det siste semesteret fikk jeg en ordentlig påkjenning om hva som i alle fall ikke funker.

Studieteknikken min det første semesteret er litt vanskelig for meg å beskrive. Jeg hadde nettopp fullført det første semesteret mitt med en kollokviegruppe som jeg jobbet godt sammen med og følte at jeg fant rytmen som passet meg når det gjald skolearbeid og studieteknikk. Det andre semesteret så fikk jeg rundt 2 måneder med vanlig skole før den første norske smittebomben sprengte i mars. Da ble alt flyttet om til nettbaserte studier. Jeg er en person som sitter mye inne fra før av så påkjenningen var liten i starten og jeg hadde faktisk et ganske godt oppsett de første ukene med hjemmeskole. Det som til slutt viste seg å være veldig destruktivt for meg var at jeg begynte å utsette forelesninger, og jeg snakker helt sikkert ikke for alle, men tror en del andre studenter kjenner seg igjen i dette. Det som etter min erfaring skjer dersom man begynner å utsette forelesninger er at tiden rett og slett bare løper fra deg, og du sitter igjen med en eksamen som begynner i neste uke og du har rett og slett ikke «studert» på 2 måneder. I slutten av det semesteret endte jeg da med å slite meg ut og nesten bli utbrent på den lille tiden jeg hadde igjen før eksamensinnleveringene. Det eneste som reddet meg fra å få strykkarakter i noen av de emnene var at jeg hadde fått god grunnforståelse for 3 av de fire emnene vi hadde. Det siste emnet startet etter nettbasert undervisning ble innført og dermed brukte jeg 2 dager på å kun sitte å se alle forelesningene. Over sommeren gikk jeg gjennom noen vanskelige tider også som førte til at jeg hadde lite motivasjon til neste semester, og det førte til at de dårlige vanene mine fra vårsemesteret fulgte etter. Jeg fikk god grunnforståelse for emnene i de første ukene, men etter hvert ble alt utsatt og jeg endte kun opp med å gjøre ting som var obligatoriske. Nå har jeg for andre gang opplevd hvor utmattende slike eksamensperioder er og har startet året med en helt ny og frisk motivasjon. Det føles deilig å stå opp tidlig om morgenen for å se på forelesninger og jeg setter av tid etter forelesning til å renskrive notater og for å begynne på neste blogginnlegg.

I forelesningen torsdag 7 januar ble det tatt opp hvilke studieteknikker som funker best. Jeg har etter å ha gått over alt dette siden torsdag funnet ut at jeg liker å kunne gå over powepointen til en forelesning kvelden før forelesningen holdes. Det er fordi da får jeg det litt friskt i minnet hva som faktisk skal snakkes om litt mer i dybden enn en ett ords beskrivelse av forelesningens tema. Deretter prøver jeg å notere for hånd så godt det lar seg gjøre, men jeg syns det har vært litt vanskelig i dette emnet, så jeg må nok fortsette å jobbe med det. Deretter renskriver jeg som sagt notatene inn i et worddokument mens jeg finner ut av hva jeg skal skrive neste blogginnlegg om. Etter det skriver jeg innledningen til blogginnlegget.

Om det er en ting jeg har lært av disse sekvensene om studieteknikk, så er det at studieteknikk alltid endrer seg, man begynner å merke hva som mangler, eller om noe får for mye fokus. Lytter man til dette vil man kunne skifte fokus eller ta mer hensyn til andre måter å forstå eller repetere fagstoff på.

Det andre temaet er et utsagn jeg vil undersøke litt mer. Dette utsagnet ble sagt i et intervju som ble spilt av under forelesningen. «The notion of the traditional job will be dead». Det sa Rachel Botsman i respons til Arne Krokan da han spurte henne om hvordan delingsøkonomien ville påvirke framtidens organisasjoner. Hun mente at innen den tid hvor hennes barn var vokst opp og skulle få seg egne jobber så ville den tradisjonelle formen for jobb være døende. Og at man kom til å jobbe ut ifra sine plattformer som portefølje. Mens jeg skriver dette har jeg ikke undersøkt dette noe mer, og siden det kommer fra en anerkjent person som henne har nok hun mye mer kunnskap om det temaet enn meg, men for min del høres det nesten litt urealistisk ut. Jeg føler vi mennesker er så besatte av å gå i plus i absolutt alt at vi ikke kommer til å endre på noen slags former for organisasjonsmodeller før det er bevist at det er en overall oppgradering fra det vi har hatt tidligere. Hun nevner at tidligere har det vært en form for trygghet å kunne være ansatt med en kontrakt i et selskap, men drøfter også om det er mulig at mennesket vil kunne dra nytte av fleksibiliteten som et slikt arbeidsliv kan tilby. Dermed vil menneskets forestilling om et tradisjonelt arbeidsliv dø ut.

Etter min mening er dette et veldig interessant tema. Personlig føler jeg det nesten er litt skummelt og jeg forbinder det veldig med «freelancing» en arbeidsstil jeg helt vil holde meg foruten for min egen del.

Takk for at dere tok dere tiden til å leste dagens innlegg! Ønsker dere en fortreffelig dag videre:)

1 tanke angående “Studieteknikk og hvordan fremtiden vil se ut med plattformer

  1. Stine Sauro Hellsten

    Hei igjen Ole! Veldig interessant å høre om hvilke studieteknikker som fungerer best for deg. Du skriver godt, har gode refleksjoner og dette var et utfyllende innlegg – bra! Husk likevel viktigheten av å referere til kilder når du skriver om noe som ikke er dine egne ord.
    Neste utfordring er å inkludere bilder, samt dele opp innlegget i flere avsnitt slik at det ser lettere ut for leseren. Lykke til!

    Svare

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *